КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩОТО СПАЛНО БЕЛЬО
 
Мнозина смятат, че броят на нишките е единственият показател, който има значение при определяне качеството на спалното бельо. Други важни фактори, които трябва да имате предвид, са начинът на тъкане на влакното, завършването на материала и начина, по който тъканта се чувства върху кожата ви.
 
При избора на най-доброто спално бельо, което трябва да купите, първо обмислете влакното, което се използва за тъкане на бельото. Колкото по-дълго е памучното влакно, толкова по-гладка е нишката. Бельото което предлагаме е от 100% качествен памук с дълго или много дълго влакно.
 
След като разберете разнообразието от възможности за влакна, може да определите как предпочитате да изглежда бельото – може да включва бродирани мотиви, декорации, изчистено и др.
 
Най-добрият материал за легло за вас е този, в който се чувствате удобно да спите. Усещането за тъканта включва тежестта и текстурата. Някои хора предпочитат да бъдат увити в меко, копринено бельо като памучен сатенен, докато други предпочитат свежо, леко бельо като перкал. Арлен предлага качествено бельо от лен, памук сатен, перкал и коприна, за да отговори на предпочитанията на своите клиенти.
 
ВИДОВЕ МАТЕРИИ

 

 Арлен Трейд предлага висококачествено бельо от лен, памук, бамбук и коприна.

 

ЛЕН


Ленът е естествено влакно, извлечено от ликовата тъкан на лененото растение. Създава усещането за свежест, с копринен блясък и висока устойчивост. В миналото хората от висшата класа са използвали лена за спално бельо заради нежното усещане върху кожата. Благодарение на структурата си, бельото от лен може да абсорбира вода до 20% от теглото си, без тялото ви да изпитва влажност. Това прави лена идеална тъкан за близък контакт с кожата, особено при по-топъл и влажен климат.

 

ПАМУК


Изтъкано от най-добрите суровини, Арлен предлага спално бельо с несравнимо качество, което е въплъщение на лукс, комфорт и креативност. Качеството на бельото от памук не е изключение. Използваният памук е с дълги, гладки влакна, които правят материята по-равномерна, устойчива, лесна за поддръжка и мека на пипане.  


ПЕРКАЛ 


Перкалът е тъкан от висок клас, съставена от 100% памук или смес от памук и полиестер. Терминът “перкал” като цяло се отнася до уникалната технология на изтъкаване на материята – (1/1) една нишка върху една. Иновативният начин на тъкане прави перкала най-здравата и устойчива материя по рода си. Лесно абсорбиращ и задържащ влагата далеч от тялото, този плат е мек, изключително нежен на допир и с голяма издръжливост. Перкалът не се свива много след изпиране, а продължителната му употреба го прави все по-мек с течение на времето. Поради всички тези качества спалното бельо от перкал ще ви служи дълги години, без да се налага да полагате особени грижи за него.


ПАМУК САТЕН

Памучният сатен е много фина материя от висок клас. Той също се състои от 100% памук, но има специален блясък който се постига чрез процеса на „мерсализация“. Също като ранфорс, памучният сатен е здрав и много мек. Спалното бельо от памучен сатен дава усещането за комфорт и нежно докосване като от коприна. Придава повече лукс и изтънченост на всяка спалня.

 


БАМБУК


Бaмбyĸoвaтa цeлyлoзa пpeминaвa cпeциaлнa oбpaбoтĸa, зa дa ce paзтвopи, пoвтopнo ce втвъpдявa и пocлe ce paздeля нa нишĸи. Toзи вид плaтoвe пpитeжaвaт гoлямa мeĸoтa, издpъжливи ca и нeжни нa дoпиp. Бaмбyĸoвитe тъĸaни ca дишaщи, влaгoaбcopбиpaщи и ocигypявaт дoбpo yceщaнe нa ĸoжaтa. 

 

Хавлиените кърпи и халати от бамбук се отличават с висока степен на попивателност и мекота. Благодарение на антибактериалните свойства на бамбуковите фибри, те не задържат плесен и по-трудно развиват бактерии, което е типично при продължително стоене във влажно помещение.

 

Чаршафите и одеялата от бамбук са изключително подходящи за хора с алергии, такива с чувствителна кожа и малки деца. Понеже при отглеждането на бамбука не се използват химикали, при допира на кожата с бамбуковите чаршафи по – трудно може да се получи раздразнение или обрив. Тази материя е високо резистентна към растежа на микроорганизми и бактерии.

 


КОПРИНА


Копринената прежда се използва за тъкане на платове, за бродерия и украса и тъй като влакното е много здраво, копринената материя има дълъг живот. Мекото сияние на копринения плат се дължи на формата на нишката – триъгълна призма, която отразява светлината под различен ъгъл.Това естествено влакно спомага за поддържане на телесната температура, което го прави подходящо за изолация през зимата и охлаждащо през летните месеци.ГРИЖА ЗА СПАЛНОТО БЕЛЬО

 

 

ПРАНЕ

 

Домашното бельо трябва да се изпере преди да се използва. Сортирайте вашето бельо според материята (памук, лен, коприна, вълна), цвета (бели, светли цветове, тъмни цветове) и типа артикул (чаршафи, кърпи, покривки за маса). Не включвайте изделия от синтетични влакна. Също така не включвайте дрехи с компоненти, които могат да повредят тъканите (ципове, куки, метални части и др.). Уверете се, че продуктите се разгъват при зареждане на пералната машина. Започнете с предварително накисване в студена вода и малко препарат. За спалното бельо, перете в хладка вода с мек, течен биоразградим детергент. За артикулите за баня, машинно пране при средна настройка. Моля, разгледайте инструкциите за специфична грижа за продукта на онлайн страницата с информация за продуктите и прегледайте информацията на етикета на продукта.

Деликатните продукти с дантела и бродерия трябва да бъдат затворени в голяма тънка торба. Калъфките за възглавници и пликовете трябва да се изпират обърнати от вътрешната страна навън, за да се предпази дантелата или бродерията. След приключване на цикъла на пране, веднага извадете прането, обърнете го от лицевата страна и го разклатете, за да намалите гънките.

Използвайте максимални температури само за най-трудните за почистване продукти.

 

 

ПЕРИЛЕН ПРЕПАРАТ

 

Използвайте лек течен биоразграждащ се препарат, без добавяне на избелващи вещества или избелващи средства. Избягвайте прахообразни препарати, тъй като те могат да увредят изделията от по-финна материя. Количеството на препарата зависи от това колко е замърсено прането и от твърдостта на водата. Използвайте по-малко от посоченото на опаковката, тъй като инструкциите за количество на препарата обикновено са завишени.

 

 

СУШЕНЕ

 

Не сушене в машината при високи градуси. Ако сушилнята ви е регулируема, използвайте средния вентилатор и скоростта на центрофугиране. За спалното бельо е важно да се извади от сушилнята, преди да се изсуши напълно, внимателно да се сгъне, след това да се изглади. Не поставяйте цветно спално бельо на пряка слънчева светлина, защото това може да увреди яркостта на цветовете. Слънцето прави бялото да изглежда по-светло, но продължителното излагане може да причини пожълтяване. Не простирайте вълнени и деликатни материи вертикално. Не сушете повече от необходимото.

 

ГЛАДЕНЕ

 

Използвайте ютия с пара при гладене на спалното бельо от памук. За най-добри резултати при бельото с бродерии е препоръчително да се глади на обратната страна и докато е влажно. Изберете подходящата температура, както е посочено от символите върху етикета за грижа: средно / високо за памук и бельо, ниско за коприна и вълна. За да предпазите мекотата и абсорбиращата способност на кърпите, не ги гладете.

 

 

ХИМИЧЕСКО ЧИСТЕНЕ

 

Луксозните материи, като коприна, вълна и кашмир, се почистват професионално. За да избегнете прекомерно свиване на някои изделия, като олекотени завивки, шалтета и одеяла, се препоръчва химическо чистене. Не забравяйте да използвате професионално химическо чистене, което има опит с луксозно бельо и естествени влакна.

 

 

СЪХРАНЕНИЕ

 

Съхранявайте бельото в хладно, сухо и добре проветриво място. При съхранение на спалното бельо за по-дълго време трябва да избягвате пластмасови торби и кутии, тъй като естествените влакна трябва да дишат. Уверете се, че спалното бельо не е изложено на пряка слънчева светлина, което може да доведе до постоянно пожълтяване.